Wachtwoord beheerders

Wachtwoord beheerders maken het makkelijk om sterke wachtwoorden te gebruiken. Om niet gehackt te worden, is het belangrijk om lange wachtwoorden van allerlei soorten tekens (% K 2 . +) te gebruiken, en nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Een wachtwoord beheerder app doet dat automatisch voor jou.

Er zijn verschillende goede wachtwoord beheerders. Wij raden Bitwarden en KeePass aan.

Bitwarden

Bitwarden is de makkelijkste wachtwoord beheerder die ijzersterk is tegen hackers. Je wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen in een cloud, zodat je ze niet kwijt bent als je toestel zoek raakt. Je kunt er ook notities, identiteitsgegevens en creditkaartgegevens veilig opslaan.  Ten slotte kun je beveiligd bestandjes of teksten verzenden. Bitwarden heeft een betaalde versie, maar de gratis versie is voldoende.

1. Installer Bitwarden vanaf de Aurora Store, Play Store of Droidify,
  2. Maak een Bitwarden account met een lang hoofdwachtwoord – dit hoofdwachtwoord is het enige wachtwoord dat je nog uit je hoofd moet weten,
  3. Ga naar ‘Instellingen,’ ‘Automatisch aanvullen’ in de Bitwarden app,
  4. Schakel alle vier schuifjes aan,
  5. Aanbevolen voor gemak: schakel ‘Ontgrendelen met Biometrie’ in in de Bitwarden instellingen.

Je hebt nu een functioneel Bitwarden account waarmee je op elke website en app automatisch kunt inloggen.

Bitwarden detecteert het ook als je een nieuw account aanmaakt. Dan biedt de app aan om de nieuwe inloggegevens op te slaan.

Om snel te beginnen, kun je alle inloggegevens importeren uit je browser (bijv. Google Chrome, Microsoft Edge, enz.) Bitwarden legt duidelijk uit hoe dat werkt.

1. In de app Bitwarden, ga onder ‘Instellingen,’ ‘Hulpmiddelen’ naar ‘Items importeren,’
  2. Op de geopende website, klik je op ‘Import from Google Chrome or Chromium,’
  3. Volg de stappen die daar staan beschreven.

Bitwarden is ook beschikbaar op je computer. Je kunt hetzelfde account op je computer gebruiken als op je telefoon. Zo hoef je nooit meer wachtwoorden van je telefoon te kopiëren naar je computer.

KeePass

KeePass is een wachtwoord beheerder die in meerdere vormen komt. Evenals Bitwarden is het ijzersterk tegen hackers. Evenals voor Bitwarden heb je hiervoor één hoofdwachtwoord nodig om oneindig veel sterke wachtwoorden te gebruiken. Het is wel iets moeilijker om in te stellen, vooral als je de wachtwoorden ook wil synchroniseren op meerdere toestellen.

Voor de telefoon kun je de app KeePassDX gebruiken. Je kunt de kluis (het versleutelde bestand met alle wachtwoorden) openen met biometrische ontgrendeling: vingerafdruk- of gezichtsherkenning.
Je kunt de ‘dienst automatisch aanvullen’ inschakelen in de instellingen.
Je kunt ook wachtwoorden handmatig invullen met Magikeyboard.

Voor de computer kun je het programma KeePassXC gebruiken. Je kunt dezelfde kluis gebruiken als op je telefoon, door het kluisbestand in een cloud op te slaan. De cloud moet zijn geïntegreerd in je documenten, door bijv. de NextCloud, OneDrive of Dropbox app te installeren. Vervolgens moet je KeePassDX op je telefoon en KeePassXC naar hetzelfde kluisbestand in de cloud verwijzen.

Browser

De standaardbrowser Brave kan ook jouw inloggegevens opslaan. Brave doet dit redelijk veilig, maar de wachtwoorden zijn niet zo vergrendeld en sterk versleuteld als in Bitwarden of KeePass. Vooral wachtwoorden van belangrijke accounts, zoals email, kun je beter niet toevertrouwen aan Brave’s wachtwoorden opslag, maar liever aan Bitwarden of KeePass.

Je kunt wachtwoorden in Brave veilig synchroniseren tussen meerdere toestellen met ‘sync‘. Daarmee kun je wachtwoorden, maar ook bladwijzers, geschiedenis, geopende tabbladen en meer synchroniseren. Deze optie is nogmaals niet aan te raden voor belangrijke accounts.