Apps installeren

Nagenoeg alle apps voor Android kun je op de Prifoon installeren. Er zijn drie plekken waar je apps kunt installeren op de Prifoon.: op Droidify, op de ‘Aurora Store’ of op de ‘Play Store.’

Algemene aanbevelingen

Voordat de ‘app stores’ worden behandeld, moeten twee dingen worden aanbevolen. Volg altijd deze aanbevelingen voor privacy en cyberbeveiliging.

Ten eerste is het heel belangrijk om tijdig bij te werken. Dit geldt voor het besturingssysteem en voor apps. Kijk regelmatig in de ‘app stores’ voor bijwerkingen of ‘updates.’ Hoe ouder de software, hoe groter de kans op een cyberaanval.

Ten tweede wordt het aanbevolen om zo min mogelijk ‘toestemmingen’ of ‘rechten’ te geven aan apps. Geef niet zo maar toegang tot SMS-berichten, contacten, enz. als een app daarom vraagt. Hoe minder toestemmingen, hoe minder persoonsgegevens kunnen worden verzameld. Voor veel apps is toestemming tot netwerkverbinding wel noodzakelijk.

Droidify

Droidify is een app waarmee je enkele honderden apps kunt installeren. Dat zijn er niet veel, maar al die apps waarborgen wel jouw privacy. Op Droidify mogen geen apps staan die jouw persoonsgegevens onnodig verzamelen.

Aurora Store en Play Store

De ‘Aurora Store’ is een app waarmee alle apps van de ‘Google Play Store’ kunnen worden geïnstalleerd. De ‘Aurora Store’ verzamelt geen gebruikersgegevens en vereist geen Google account, in tegenstelling tot de ‘Google Play Store.’

De ‘Google Play Store’ staat ook op de Prifoon, om drie redenen. Ten eerste is het nodig als achtergronddienst, voor veel andere apps. Ten tweede is de ‘Google Play Store’ veiliger vanuit cyberveiligheid oogpunt. Ten derde werken sommige apps (zoals Knab) alleen als ze vanuit de ‘Google Play Store’ geïnstalleerd worden.

De ‘Google Play Store’ verzamelt wel gebruikersgegevens. Gelukkig beschermt de Prifoon de privacy van de gebruiker: de ‘Play Store’ heeft alleen toegang tot netwerkverbinding, maar niet meer dan dat.

Het wordt aangeraden om een nieuw, anoniem Google account aan te maken op de Prifoon om in te loggen op de ‘Google Play Store’.

Mogelijke problemen en oplossingen

• Werkt een app vanuit de ‘Aurora Store’ niet? Probeer te installeren vanuit de ‘Google Play Store.’
  • Lukt het niet om vanuit een link een app te installeren? Open de ‘Aurora’/’Play Store’, zoek naar de naam van de app, en installeer de app.
  • Werkt een app niet of deels? Ga naar Instellingen, Apps, (klik daar op de app), Rechten, en geef toestemming aan geweigerde rechten.
  • Klik op deze link voor meer informatie.