Veelgestelde vragen

Heeft u vragen, en bent u nog géén klant?

Waarom is privacy belangrijk voor mij?

Privacyschending is een wereldwijd probleem. Niet alleen misdadigers, maar ook iedere brave burger wordt afgeluisterd.

Iemand op straat zou je zeker niet al jouw privéberichten laten lezen – waarom mogen grote techbedrijven dat dan wel?

Kan ik bankieren op de Prifoon?

Ja, dat kan veilig. Betalen met iDEAL, Paypal, enz. kan allemaal. Ook inloggen bij de bank-app door een vingerafdruk of gezichtsherkenning, voor nog meer beveiliging, is mogelijk.

Google Pay is alleen niet mogelijk; u heeft dus wel een gewone pinpas nodig.

Hoe hoogwaardig zijn de toestellen?

De hardware van Prifoon zijn Google Pixel telefoons. Dit zijn zeer betrouwbare, hoogwaardige en mooie telefoons. Alle software van Google is uiteraard vervangen door onze privacysoftware.

Met name de beste Prifoon, de Pixel 7 Pro, is heel hoogwaardig en vergelijkbaar met de laatste iPhones of Samsungs. De volledige kenmerken zijn hier te zien.

Kunnen jullie mijn huidige telefoon privé maken?

Wij verkopen alleen volledige telefoons, die van top tot teen privé zijn. Jouw oude telefoon, bijv. van Apple of Samsung, kunnen wij niet privé maken. De software op de Prifoon is namelijk alleen te installeren op enkele bijzondere toestellen, dat zijn de toestellen die wij verkopen.

Zit er bedenktijd en garantie op de Prifoon?

Ja, uiteraard! Je hebt 25 dagen bedenktjid. Lees hier meer over het herroepingsrecht.
Er zit een jaar garantie op de Prifoon. Daarover is meer de lezen op deze bladzij.

Hoe beschermt de Prifoon mij?

De Prifoon gebruikt een veiliger besturingssysteem dat jouw locatie niet deelt met Google of Apple en jouw gesprekken niet stiekem opneemt: GrapheneOS.
Daarnaast zijn andere standaardapps geïnstalleerd, die wel jouw privacy respecteren.
De synchronisatie van je contacten en kalender doen wij op een versleutelde wijze, zodat alleen jij erbij kunt. Naast nog andere software maatregelen, voegen wij een privacyscherm toe, zodat mensen of camera’s naast je niet kunnen meelezen.

Deze maatregelen samen maken een heel veilig toestel.

Ik ben niet technisch aangelegd. Kan ik wel de Prifoon gebruiken?

Jazeker! Prifoon bestaat om privacy eenvoudig te maken!

De Prifoon ziet er voor de gebruiker hetzelfde uit als Android op bijv. een Samsung. Het gebruik is dus even eenvoudig als je gewend bent: jij kunt de Prifoon zeker gebruiken.

Als je vragen hebt, zal onze klantenondersteuning jou helpen.

Wat kan níet op de Prifoon?

Bijna elke app voor Android werkt op de Prifoon, maar er zijn een handjevol uitzonderingen. Sommige apps vereisen namelijk teveel toegang, waardoor je privacy niet meer zou worden gewaarborgd. De volgende apps werken niet of deels:

  • Android Auto
  • Google Pay – apps van banken, bijv. de ING app, werken wel volledig
  • Google Camera – werkt grotendeels wel, niet volledig; standaard camera app werkt net zo goed
Waarom zijn de toestellen Google Pixels?

Prifoon vervangt alle software door privacysoftware, waaronder het besturingsstelsel. Wij vervangen Android (van Google) door GrapheneOS, zoals aangeraden door Edward Snowden.

GrapheneOS is alleen ontwikkeld voor Google Pixel telefoons. Pixels zijn namelijk heel veilig gemaakt. Zo worden alle wachtwoorden op een afzonderlijke chip opgeslagen, zodat het kraken van wachtwoorden haast onmogelijk is.

Wordt de software op de Prifoon regelmatig bijgewerkt?

Ja, heel regelmatig zelfs!

De apps op de Prifoon worden even vaak bijgewerkt als die apps op Android. Vaak is dit één of twee keer in de maand.

Het besturingsstelsel GrapheneOS wordt vaak zelfs iedere week bijgewerkt. Zo wordt de beveiliging op de Prifoon gewaarborgd.

Hoe vaak moet ik de Prifoon opladen?

Dat ligt aan hoelang hij aan staat, maar meestal elke twee dagen of elke dag. De Pixel 3a heeft een kleinere batterij, de Pixel 6 een ruimere die het lang volhoudt.

De batterij op de Prifoon gaat langer mee, omdat de Prifoon 40% minder stroom gebruikt. Dit verschil komt doordat de locatie niet iedere 4,5 minuten naar Google wordt verstuurd en omdat andere onnodige achtergrondprocessen uit staan.

Is Prifoon een VPN?

Nee, de Prifoon is een volledige telefoon, geen VPN. In de nabije toekomst zullen wij ook een maandelijkse dienst met een betrouwbare VPN aanbieden.

Ben ik 100% privé met de Prifoon?

Nee, je bent nooit 100% privé. De netwerkaanbieders (zoals KPN) kunnen heel grof inschatten in welk gebied je telefoon is, als je verbonden bent met het netwerk. Het privacybeleid van netwerkaanbieders is over het algemeen veel beter dan van techbedrijven als Google en Meta.

Hoe privé je bent, hangt af van hoe jij de Prifoon gebruikt. Vermijd andere apps dan de standaardapps op de Prifoon.

Is privacy niet voor criminelen?

Nee, wij vinden van niet. In een gezonde maatschappij wordt de privacy van brave burgers vanzelf gerespecteerd, maar vandaag de dag is dat niet meer vanzelfsprekend.

De Prifoon is overig niet geschikt voor criminelen tegen overheidsautoriteiten; het is geen encro- of PGP telefoon.

Kan ik nog wel WhatsApp, Facebook en andere apps gebruiken?

Jazeker, dat kan. Al raden wij het gebruik van die twee apps af, kunnen ze gewoon worden geïnstalleerd. Op de Prifoon kunnen ze dan niet meer zonder meer meeluisteren of jouw locatie bijhouden. Op o.a. YouTube en Twitter ben je zelfs helemaal afgeschermd.

Let er wel op dat jij de sociale media apps geen toestemming verleent tot jouw contacten, locatie of andere onnodige rechten in de instellingen.

Sommige apps werken niet zo goed zonder de achtergronddiensten van Google. Voorbeelden zijn Revolut en Uber Eats. Deze apps zijn wel gewoon te gebruiken in de browser. Ga dan bijv. naar app.revolut.com of ubereats.com. Dat werkt net zo goed als de app.

Gebruik het liefst zoveel mogelijk alleen de standaardapps op de Prifoon i.p.v. sociale media apps.

Wij zorgen voor jou!

Kan ik mijn draadloze koptelefoon of luidspreker verbinden?

Jazeker. Bluetooth verbindingen werken gewoon zoals je mag verwachten. Let wel op dat Bluetooth een kwetsbaarheid is t.a.v. hackers; bedrade verbindingen (USB-C naar AUX kabels) zijn altijd veiliger.

Heeft u vragen, en bent u al wel onze klant?

Vragen in aanbouw.

Vragen met antwoorden zullen hier spoedig komen.