Kan ik je helpen?
Afdelingen

Tor

Tor is een sterke maatregel voor jouw privacy en anonimiteit. Het Tor-netwerk pingpongt jouw versleutelde internetverkeer heen en weer door knooppunten, zodat websites jou niet kunnen identificeren. De Tor-browser is het programma waarmee je het Tor-netwerk gebruikt, en het biedt aanvullende bescherming van jouw anonimiteit.

Diagram van internetverbinding zonder Tor.
Diagram van internetverbinding door het Tor netwerk.

Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een anonimiserende laag tussen de internetbezoeker en het internet. Zonder het Tor-netwerk, maak je rechtstreeks verbinding met een website, d.m.v. je internetaanbieder. De website weet dan meteen (o.a. door jouw IP-adres) wie jij bent, want de verbinding is rechtstreeks.
Als je het Tor-netwerk gebruikt, is jouw verbinding met website niet rechtstreeks. Jouw verbinding wordt eerst door drie afzonderlijke knooppunten geleid, op drie verschillende plekken. Alleen het eerste knooppunt weet wie jij bent; jouw identiteit is al afgeschermd voor het tweede en het derde knooppunt – en dus al helemaal voor de website!

 

Stapelbare babushka poppen

Vergelijking

Stel dat je anoniem een briefje wil geven aan Alice. Als je het briefje rechtstreeks aan haar zou geven, weet zij dat het van jou komt.

Je kunt het briefje anoniem sturen door een vierdubbele envelop aan Bob te geven. In Bobs envelop staat dat hij de nieuwe envelop daarbinnen aan Claas moet geven. Hij weet niets van Alice. In Claas’ envelop staat dat hij de envelop daarbinnen aan Daan moet geven. Hij weet niets van Alice en niets van jou, alleen van Bob en Daan. In Daans envelop ten slotte, staat dat hij de envelop daarbinnen aan Alice moet sturen. Hij weet ook niets van jou.

Dán heb jij echt anoniem een boodschap naar Alice gestuurd, met drie onwetende tussenpersonen. Dat is wat het Tor-netwerk doet.

 

Naast dat het Tor-netwerk jouw identiteit afschermt voor websites, beschermt het ook jouw privacy tegen internetaanbieders, zoals KPN. De internetaanbieder ziet alleen dat jij met het Tor-netwerk verbindt, maar niet welke websites je bezoekt met Tor.

Tor-browser

De Tor-browser is het programma waarmee jij door het Tor-netwerk het internet bezoekt. Naast het Tor-netwerk, biedt het nog andere maatregelen voor jouw anonimiteit: gelijkgetrokken browser-instellingen.

Websites kunnen bezoekers identificeren a.d.h.v. de unieke samenstelling van instellingen. Stel dat:

  1. Jouw scherm 1366 bij 768 pixels is;
  2. Jouw taal is Nederlands;
  3. Je een reclame-blokkerende filter gebruikt;
  4. Je 27 lettertypes geïnstalleerd hebt.

Die vier gegevens op zichzelf zijn niet uniek; er zijn miljoenen mensen met Nederlands als ingestelde taal, en honderdduizenden met 27 lettertypes. Maar er is slechts een handjevol mensen dat precies die vier instellingen samen heeft. Die unieke samenstelling heet de browser-vingerafdruk.

De Tor-browser beschermt tegen browser-vingerafdruk identificatie, omdat het alle browser-instellingen voor iedereen heeft gelijktrekt. Er zijn dus geen unieke instellingen voor elke gebruiker. Daardoor is de gebruiker nagenoeg anoniem.

Beperkingen

De grootste beperking voor de meeste mensen is dat de Tor-browser erg langzaam is. Het internetverkeer moet namelijk eerst door drie knooppunten worden geleid.

De Tor-browser biedt één van de meest anonieme methodes om het internet te gebruiken, maar in bepaalde gevallen kan je identiteit alsnog worden achterhaald.

  • Dit kan gebeuren als je slordige fouten maakt, bijv. door met je persoonlijke creditkaart te betalen, of door je privé-emailadres in te vullen.
  • Grote partijen zoals de NSA kunnen je identiteit achterhalen, als zij jou specifiek zoeken, omdat zij waarschijnlijk een groot aantal van de knooppunten beheren.
  • Ten slotte is de privacy van jouw toestel belangrijk. Als je een iPhone of Samsung hebt, dan heeft het gebruik van Tor haast geen zin: alles wat je intypt op die toestellen kan worden bijgehouden. Een toestel zoals een Prifoon is noodzakelijk om privé Tor te gebruiken.

Tor op de Prifoon

Vanwege de zeer trage laadtijden, staat Tor niet standaard geïnstalleerd op de Prifoon. Het kan echter worden geïnstalleerd.

Inhoudsopgave

Inhoud kopiëren uitgeschakeld