Kan ik je helpen?
Afdelingen

VPN

Een VPN is een digitale tunnel voor internetverkeer. Een VPN heeft enkele voordelen voor privacy en cyberveiligheid, maar het is geen wondermiddel.

Voordelen

Er zijn hoofdzakelijk drie voordelen die een VPN biedt voor privacy en cyberveiligheid.

Ten eerste verhult een VPN het IP-adres van de gebruiker voor websites of apps die worden bezocht. Het IP-adres is een uniek getal, waarmee websites ongeveer weten in welke straat het WiFi-netwerk zich bevindt. Met een VPN kunnen websites dus niet zo maar weten waar de bezoeker woont.

Ten tweede verbergt een VPN het internetverkeer voor de internetaanbieder (bijv. KPN). De internetaanbieder ziet alleen dat de internetgebruiker verbinding maakt met de VPN, maar niet met welke websites of apps. De VPN moet wel beschermen tegen DNS-lekken.

Ten derde versleutelt een VPN al het internetverkeer. Bij openbare WiFi-netwerken kan dit een voordeel zijn, zodat wachtwoorden of internetgedrag niet kunnen worden gezien door een hacker. Vandaag de dag wordt nagenoeg al het internetverkeer altijd versleuteld, ook zonder VPN.

Beperkingen

Naast het IP-adres, gebruiken huidige websites andere methodes om de identiteit van bezoekers vast te stellen. De ‘vingerafdruk’ van het toestel slaat op de unieke samenstelling van kenmerken als schermgrootte, browserinstellingen, laadsnelheid, enz. Met de unieke samenstelling van zulke kenmerken stellen websites de identiteit van gebruikers vast, zonder het IP-adres. Een VPN zorgt dus niet altijd voor anonimiteit. Daarvoor is een complete privacy-oplossing nodig.

Zoals gezegd is het voordeel voor cyberveiligheid ook klein, omdat bijna al het verkeer standaard wordt versleuteld.

Ten slotte is vertrouwen in de VPN-aanbieder nodig. De VPN-aanbieder krijgt namelijk toegang tot al het internetverkeer van de gebruiker. Mocht de VPN-aanbieder kwaadaardig en onwettelijk handelen, dan zou hij die gegevens kunnen misbruiken.

Stapelbare babushka poppen

Vergelijking

Stel dat je anoniem een briefje wil geven aan Alice. Als je het briefje rechtstreeks aan haar zou geven, weet zij dat het van jou komt.

Je kunt het briefje anoniem sturen door het naar een groot postbedrijf te sturen. Het afzendadres wordt dan het adres van het postkantoor, niet jouw eigen adres. Dan weet Alice alleen dat het briefje door het postbedrijf verstuurd is, maar niet door welke persoon.

Dat is wat een VPN-dienst doet. Het is als het ware dat algemeen, bemiddelend postbedrijf, waardoor websites alleen zien dat websitebezoekers via de VPN-dienst komen, maar niet wie ze zijn.

Uit deze vergelijking kun je ook de beperkingen van een VPN begrijpen. Je moet het postbedrijf kunnen vertrouwen: het zou de verzendingen van zijn klanten kunnen bijhouden en die gegevens doorverkopen.
Daarnaast zou Alice jou kunnen identificeren a.d.h.v. jouw handschrift of jouw unieke woordkeuzes, ook al weet ze jouw afzendadres niet.

Aanbevolen aanbieders

Enkele VPN-aanbieders steken uit vanwege hun privacybeleid en hun geschiedenis. Drie VPN-aanbieders die ons vertrouwen genieten zijn: IVPN, Mullvad en ProtonVPN.

Prifoon heeft geen enkele band met de bovenstaande bedrijven en krijgt geen vergoeding voor promotie.

VPN op Prifoon

Vanwege de zeer beperkte privacy-voordelen van een VPN, komt de Prifoon niet standaard met een VPN. Het kan zijn dat u een VPN-abonnement bij ons heeft aangeschaft of gratis heeft gekregen.

De VPN die mogelijk op de Prifoon staat blokkeert alle domeinnamen van advertenties, privacy-schendende webdiensten én bekende virussen.

Een sleuteltje rechtsbovenin het scherm geeft aan dat de Prifoon verbonden is met een VPN. 

Inhoudsopgave

Inhoud kopiëren uitgeschakeld