Datacentrum Eemshaven, Ⓒ Foto: Google
Onze maatschappij is kwetsbaar omdat alles afhankelijk is van enkele techbedrijven. Als de grote datacentra door een ramp getroffen worden, dan is Nederland kreupel. Als wij stappen nemen om onafhankelijk te worden, zijn wij minder kwetsbaar.
De zijden draad van gecentraliseerde technologie
Bedrijven en organisaties zijn afhankelijk van software die wordt gedraaid op grote datacentra, en (bijna) iedereen is afhankelijk van grote techbedrijven voor communicatie. Wikipedia, Google zoeken, email servers, WhatsApp, Skype, Google Maps, Microsoft Office – de wereld kan tegenwoordig niet meer zonder. Al deze diensten draaien op enkele grote datacentra.
Bij een hevige overstroming of een oorlog die meerdere datacentra treft, zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Bedrijven zouden niet meer kunnen draaien, mensen zouden worden afgesloten van elkaar. Na orkaan ‘Sandy’ in 2012 gebeurde dit al in New York: Buzzfeed en Huffington Post waren van het web. Er zijn genoeg scenario’s te bedenken die je wilt vermijden. Gelukkig kún je veel scenario’s vermijden.
Overstroming in Bangladesj
Sterker door privacy
Privacyvriendelijke software draait doorgaans op jouw eigen toestel en daarmee ben jij dus onafhankelijk van grote datacentra. Heb jij een Prifoon? Dan kun jij nog gewoon navigeren met GPS, zelfs zonder internetverbinding. Gebruikt jouw bedrijf privé software als Nextcloud of ERPNext vanaf jouw eigen server? Dan zal jouw bedrijf weinig schade oplopen als Microsoft’s datacentra uitvallen. Heb jij de berichtenapp Briar? Dan kun je zelfs berichten sturen als het internet is uitgevallen.
Privacy en onafhankelijkheid overlappen zich
Software die privacyvriendelijk is maakt jou dus ook minder kwetsbaar. ‘Big tech’ misbruikt niet alleen jouw persoonsgegevens, maar is ook nog eens ontzettend kwetsbaar voor rampen. Twee redenen om privacy te omarmen! In een volgend blogstuk zal ik nog een derde reden uitwerken: de last op het klimaat.
Privacy zonder cyberveiligheid bestaat niet
In de zoektocht naar privacy, vergeten mensen cyberveiligheid vaak. Als we ‘big tech’ achterlaten, moeten we zelf zorgen voor cyberveiligheid.
Datakluizen bieden schijnveiligheid
Om de burger te behoeden voor big tech, worden ‘datakluizen’ aangeboden. Maar zijn de gegevens die we vanuit die kluis delen wel beter af?
Telefoon voor de Apocalyps
Nederland kan worden getroffen door een cyberaanval. Jouw telefoon een reddende rol spelen bij rampspoed – zelfs als het internet plat ligt!
0 reacties