Nederland kan worden getroffen door een cyberaanval. Dat wordt steeds vaker gemeld in het nieuws, zoals in de Volkskrant afgelopen week.
Volgens de NCTV moeten wij hierop voorbereiden met een noodpakket – erg verstandig. Daarnaast kan jouw telefoon een levensreddende rol spelen bij rampspoed – zelfs als het internet plat ligt!
Communicatie
De belangrijkste rol van telefoons is nog steeds communicatief. Dat wordt knap lastig als de netwerk infrastructuur plat ligt. Ons communicatie netwerk is een ingewikkelde keten met onontbeerlijke schakels. Telefonie, SMS, of internetcommunicatie zoals WhatsApp, zijn afhankelijk van meerdere verbindingen en knooppunten.
Er is één communicatieapp die bijzonder robuust is: Briar. Het is zo goed als onmogelijk om Briar te censureren, af te luisteren of lam te leggen. Het werkt namelijk niet met een centrale server, zoals elke andere vorm van communicatie. Ook heeft Briar zeer slimme manieren om berichten te delen als alle infrastructuur plat ligt.
Wordt jouw internetverkeer afgetapt? Geen probleem, Briar stuurt jouw berichten versleuteld door het Tor-netwerk. Het Tor-netwerk is de meest anonieme manier om met het internet te verbinden, lees meer daarover in dit stuk.
Is het hele internet lamgelegd, door een natuurramp of oorlog? Geen probleem, Briar deelt jouw berichten binnen jouw thuis WiFi-netwerk en d.m.v. Bluetooth. Heb je geen Bluetooth of lokale WiFi? Dan kun je met een USB-stick een versleuteld bericht sturen, dat alleen de bedoelde ontvanger kan openen.
Ben jij de enige die Briar geïnstalleerd heeft, en werkt de app store niet meer? Geen probleem, jij kunt jouw vrienden Briar laten installeren zónder internet. Briar kan zichzelf voortplanten op andere telefoons met een hotspot.
Briar werkt zonder centrale server, maar daar kleeft ook een nadeel aan. Briar moet voortdurend aan staan, waardoor het veel stroom verbruikt. Briar is dus eerder een app voor noodgevallen, dan een app voor het dagelijks leven.
Niet op de ‘cloud,’ maar lokaal
Nuttige handleidingen kun je het best fysiek bezitten – niet digitaal. Als het internet plat ligt, kun je niet meer Googlen of die bessen eetbaar zijn of juist giftig. EHBO-gidsen zijn met name nuttig om op papier te hebben.
De volgende optie is om handleidingen lokaal op je toestel opgeslagen te hebben, bijvoorbeeld met de app Aard 2. Met die app kun je encyclopedieën, zoals de volledige Engelstalige Wikipedia, opslaan en snel doorzoeken. Een andere bron om nuttige boeken te verkrijgen is de website survivorlibrary.com. Alle boeken op die website bevatten genoeg kennis om beschaving opnieuw op te bouwen.
Ik moet trouwens waarschuwen dat Apple of Google erg veel macht hebben over jouw toestel. Niet alleen kun je worden gevolgd; de toegang tot jouw toestel kan ook worden geblokkeerd, zodat je jouw hele telefoon niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als jouw telefoon gestolen is, kan je telefoon op slot worden gezet, net als een bankpas. Hier kan in principe ook misbruik van worden gemaakt.
Eerder dit jaar besloten Apple en Google om hun betaalfuncties te blokkeren voor (Wit-)Russische burgers (bron: Business Insider). Dit laat wel zien hoeveel macht deze twee bedrijven hebben.
De Prifoon kan door geen enkel bedrijf of instantie worden geblokkeerd, zelfs niet door het bedrijf Prifoon. Het systeem draait volledig lokaal. Het is dus onmogelijk voor welke organisatie dan ook om de toegang tot de Prifoon te beperken.
Zwitsers zakmes
Telefoons hebben veel sensors die je nuttig kunt gebruiken. Met de app Trail Sense kun je die sensors toepassen. Trail Sense maakt van je telefoon een Zwitsers zakmes.
Ben je een gebied aan het verkennen? Trail Sense slaat jouw pad op, zodat je de terugweg kunt vinden, net als Hans en Grietje met hun kiezelstenen.
Komt er een storm aan? Trail Sense meet de luchtdruk en waarschuwt jou van te voren voor het gevaar. Ook krijg je informatie over de op- en ondergang van zon en maan.
Andere leuke functies zijn: (zeer beperkte) metaaldetector, afstand tot bliksem inslag berekenen, SOS met geluid of zaklamp uitzenden, kans op lawines berekenen op jouw helling, eb en vloed voorspellen, en nog veel meer.
Bonus: eigen stroomvoorziening
Om de besproken apps te gebruiken, moet je telefoon natuurlijk wel opgeladen zijn. Valt de stroom in jouw gebied uit, dan heb je maar kort voordeel van die apps. Gelukkig zijn er manieren waarop je zelf genoeg stroom kunt opwekken om een telefoon op te laden.
Heb je thuis zonnepanelen op je dak? Bij een landelijke stroomuitval zal jouw huis helaas níet alsnog van stroom voorzien zijn. De verdeelkast voor de zonne-energie zal namelijk onklaar worden bij een stroomuitval. Speciale configuraties om toch elektriciteit te krijgen bestaan wel, maar dat is niet de standaard instelling.
De makkelijkste manier om toch je telefoon op te laden is door een powerbank met zonnepaneel. Koop het liefst een reserve. Laad de accu buiten op – niet achter een glazen raam. Glas blokkeert namelijk bruikbaar zonlicht. Wil je de optimale hoek van het zonnepaneel weten? Gebruik daarvoor de genoemde app Trail Sense.
Verklaring
Prifoon heeft geen enkele band met de ontwikkelaars van de apps genoemd in dit artikel. Prifoon wordt niet door hen erkend, en Prifoon krijgt géén vergoeding voor de vermelding.
Datakluizen bieden schijnveiligheid
Om de burger te behoeden voor big tech, worden ‘datakluizen’ aangeboden. Maar zijn de gegevens die we vanuit die kluis delen wel beter af?
Blindeerscherm: noodzakelijk tegen hackers
Als je een Prifoon bestelt, versturen wij een ‘privacy screen protector’ mee. Dit doen wij niet zonder reden. Zo kunnen hackers niet jouw pincode afkijken.
VPN: privacy wondermiddel?
Een VPN heeft zijn plaats, maar is niet zo goed voor privacy als wordt verteld. Een VPN weerhoudt techreuzen er níet van om jou te volgen.
0 reacties