Als je een Prifoon bestelt, krijg je gratis een blindeerscherm, ook wel ‘privacy screen protector.’ Dit doen wij niet zonder reden. Hackers kunnen over je schouder meekijken terwijl je jouw pincode intypt, maar een blindeerscherm maakt dit lastiger. Ook husselt de Prifoon de volgorde van de toetsen, zodat hackers onmogelijk kunnen afleiden wat jouw pincode is.

Hackers dichtbij

Als wij denken aan hackers, denken wij vooral aan duistere figuren die vanuit een ver land, zoals Rusland, achter hun laptop in een donkere kamer onze bankrekeningen kraken. Vaak klopt dat beeld, maar soms zijn hackers juist heel dichtbij. Ook mensen in je omgeving, die misschien jouw privéberichten willen lezen, zijn soms uit op je wachtwoord. Daartegen heb je andere beveiliging nodig dan tegen hackers ver weg.

Over je schouder spieken

‘Hackers’ kunnen het makkelijkst jouw wachtwoord stelen door mee te gluren terwijl jij het intikt. Dat is makkelijker dan je denkt. In 2018 werd er onderzoek gedaan over gluren naar ingetypte pincodes. Bijna de helft van de mensen kan een pincode raden door te kijken als het wordt ingetypt – zelfs als de telefoon van hen is weggedraaid. Niet alleen gluurders naast jou, maar ook camera’s kunnen jouw pincode op die manier stelen.

Blindeer- of privacyscherm

Een blindeerscherm maakt een beeldscherm onleesbaar voor mensen die vanaf de zijkant meekijken. In het blindeerscherm zijn miniscule lamellen verwerkt. Net als bij lamellen, kun je maar vanaf één hoek door een privacyscherm kijken. Daardoor kunnen gluurders minder goed jouw wachtwoord afkijken.

Toch is een blindeerscherm niet genoeg: gluurders weten ongeveer de indeling van het (cijfer)toetsenbord. Ook zonder dat ze de toetsen zien, kunnen ze afleiden welke (cijfer)toets jij indrukt. Gelukkig kan dat niet op de Prifoon.

 

Gehusselde knoppen op het inlogscherm, met een privacyscherm

Husselen

De Prifoon husselt de cijfertoetsen op het inlogscherm. De indeling is niet 123-456-789-0, maar het is iedere keer willekeurig. De volgorde kan bijvoorbeeld 591-620-784-3 zijn. Zo kunnen gluurders onmogelijk afleiden wat jouw pincode is!

Samen met een blindeerscherm is de Prifoon zo heel veilig – ook voor mensen in je omgeving. Jouw pincode kan niet meer worden geraden door mensen of camera’s die over je schouder meekijken. Jouw cyberveiligheid is zo een stuk sterker!

Meer weten

Wil je meer weten over wachtwoorden? Lees dan het stuk op onze kennisbank: Vergrendeling | Prifoon Kennisbank.

0 reacties