Hoewel ‘big tech’ jouw privacy niet respecteert, lijk je soms niet meer zonder hun webdiensten te kunnen. Niets is minder waar: er zijn tal van alternatieven voor al hun diensten. Afstappen van ‘big tech’ is makkelijker dan je denkt.
‘Big tech’ overweldigt
Alle meestgebruikte apps en websites zijn van de vijf ‘big tech’ bedrijven: Google, Meta, Amazon, Microsoft en Apple – behalve de Chinese apps WeChat en TikTok. Wie gebruikt YouTube, WhatsApp of Google Maps niet? Andere apps die niet vanuit ‘big tech’ komen, maken alsnog veel gebruik van hun diensten, bijvoorbeeld voor cloudopslag of om veilig in te loggen. Misschien zie je Telegram als een privacyvriendelijke app, maar zelfs Telegram gebruikt Google Firebase Analytics (bron). Het lijkt dus alsof wij niet meer om de techreuzen heen kunnen.
Populariteit van de 7 meestgebruikte apps in 2021 (bron)
Overvloed aan alternatieven
De afgelopen jaren hebben privacy-hobbyisten én heuse techbedrijven voor elke denkbare dienst van ‘big tech’ een privé alternatief ontwikkeld. Voorbeelden zijn Odysee i.p.v. YouTube, Signal i.p.v. WhatsApp of NextCloud i.p.v. OneDrive. Wij bij Prifoon gebruiken intern helemaal geen diensten van ‘big tech’. Voor privégebruik – buiten werk – is het omzeilen van techreuzen nog makkelijker! Gelukkig hoef je niet terug naar de tijd van de Nokia’s: je kunt deelnemen aan de digitale wereld én jouw privacy behouden.
180 graden draaien hoeft niet
Jij staat dus sterker met privacyvriendelijke software, maar dat betekent niet dat je vandaag alles hoeft om te gooien. Misschien wil niet iedereen in jouw familie Signal installeren, of misschien heb je Google Drive nodig voor een groepsproject. Privacyvriendelijke software is prima te gebruiken naast ‘big tech’ software, parallel. Zo kun je jouw beste vrienden vragen om Signal te installeren, en WhatsApp houden voor de grote familiegroep. Sommige privé software is zelfs gemaakt om parallel te gebruiken: NextCloud kan worden geïntegreerd met OneDrive en Google Drive.
Privacy voorop stellen hoeft niet te betekenen dat je alles moet weggooien. Prifoon maakt de weg naar privacy zo soepel mogelijk voor jou.
Privacy zonder cyberveiligheid bestaat niet
In de zoektocht naar privacy, vergeten mensen cyberveiligheid vaak. Als we ‘big tech’ achterlaten, moeten we zelf zorgen voor cyberveiligheid.
Datakluizen bieden schijnveiligheid
Om de burger te behoeden voor big tech, worden ‘datakluizen’ aangeboden. Maar zijn de gegevens die we vanuit die kluis delen wel beter af?
Telefoon voor de Apocalyps
Nederland kan worden getroffen door een cyberaanval. Jouw telefoon een reddende rol spelen bij rampspoed – zelfs als het internet plat ligt!
0 reacties