Kan ik je helpen?
Afdelingen

Sociale media

Op de Prifoon kun je alle sociale media apps gebruiken. Gebruik van sociale media kan in meer of mindere mate ten koste gaan van privacy.

Er zijn vier manieren om sociale media te openen: met de officiële app, met een privacy-vriendelijke app (meestal alleen-lezen), met de officiële webapp of met een privacy-vriendelijke webapp.

Officiële apps

Op de Prifoon kun je de officiële apps van alle sociale media platforms installeren. Dat kan met de ‘Aurora Store’ of met de ‘Play Store.’ Klik hier om meer te lezen over het installeren van apps.

De officiële sociale media apps houden hoogstwaarschijnlijk elke tik en veeg van gebruikers bij. Wees daar dus wel van bewust. Je kunt de schade ietwat beperken door toestemming tot microfoon, locatie, contacten, agenda, enz. te weigeren.

Privacy-vriendelijke apps

Voor sociale media platforms bestaan verschillende onofficiële, privacy-vriendelijke apps.

Veel privacy-vriendelijke apps zijn alleen-lezen. Dat betekent dat je geen berichten of video’s kunt plaatsen, maar alleen bekijken. Er zijn ook privacy-vriendelijke apps waarop je wel berichten kunt plaatsen. Daarvoor is dan een account nodig.

  • Voor YouTube bestaat NewPipe. Het is niet alleen een privacy-vriendelijk alternatief, maar heeft ook nog eens de functies van YouTube Premium. NewPipe is wel alleen-lezen (reageren kan dus niet).
  • Voor Twitter bestaan meerdere alternatieven, zoals Fritter (alleen-lezen) en Twidere X.
  • Voor Reddit bestaan Stealth (alleen-lezen) en Infinity.
  • Voor Twitch bestaat Twire.
  • Voor YouTube Music bestaat ViMusic en voor Spotify bestaat Spotube.
  • Voor Facebook bestaat Frost (toegevoegde privacy is beperkt).

Privacy-vriendelijke apps hebben twee bijkomende voordelen. Alle advertenties zijn uitgeschakeld. Ook het algorithme van aanbevolen berichten of video’s kun je uitschakelen. Het algorithme is voor veel mensen verslavend; het uitschakelen hiervan is effectief tegen telefoonverslaving.

Officiële webapps

Alle sociale media platforms, behalve Facebook, ondersteunen ook webapps. Dit zijn ingekapselde websites die net ‘echte’ apps lijken.

Klik hier om meer te lezen over webapps en het installatieproces. Op Appscope vind je een verzameling van sociale media webapps.

Webapps schenden jouw privacy in mindere mate dan de echte apps. Webapps hebben namelijk minder toegang. Wel wordt iedere vingerbeweging in de webapp hoogstwaarschijnlijk geanalyseerd door ‘big tech.’

Privacy-vriendelijke webapps

Ten slotte bestaan er veel websites waar YouTube (Invidious), Twitter (Nitter), Reddit (LibReddit), TikTok (ProxiTok), Wikipedia (Wikiless), Imgur (Rimgo), Medium (Scribe), Google Translate (SimplyTranslate) en nog meer kunnen worden bekeken, zonder enige gegevens met ‘big tech’ te delen. Deze websites ondersteunen allemaal alleen lezen.

Deze privacy-vriendelijke websites kunnen ook als webapp worden toegevoegd aan het startscherm. Nitter of LibReddit als webapp is de meest privé en veilige wijze om Twitter of Reddit te bezoeken.

Inhoudsopgave

Inhoud kopiëren uitgeschakeld